Pieczona dorada

Delikatna, pieczona dorada z papryką, cukinią, ziemniakami, pomidorami, czerwoną cebulą i zieloną pietruszką, lekko podlana białym winem. Pomysł na danie inspirowany jest tradycyjnym hiszpańskim przepisem „Besugo al horno”, który lekko zmodyfikowaliśmy. Doradę można piec zarówno w całości, albo, tak jak w naszym przypadku, można usunąć głowy i ogony. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Serwujemy dekorowane plastrami cytryn. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Rybę należy piec na maśle. Nie należy go zastępować olejem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pieczona dorada

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Pieczona dorada

Składniki:

  • 2 dorady
  • 400 g młodych, ugotowanych ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 300 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
  • 1 czerwona papryka (najlepiej romano) pocięta w paski
  • 2 małe cukinie, pokrojone w grube plastry
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki (posiekanego)
  • 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • plastry cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

  • Rybę myjemy, czyścimy, odcinamy głowę i ogon, lekko solimy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła, obsmażamy rybę na lekko złoty kolor, przez około 4 minuty z każdej strony.
  • Przekładamy doradę do naczynia żaroodpornego, skrapiamy lekko białym winem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 - 20 minut w zależności od wielkości ryby.
  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy resztę masła razem ze sprasowanym czosnkiem, dodajemy przekrojone na połowę, ugotowane młode ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty aż ziemniaki staną się lekko złote.
  • Dodajemy cebulę, paprykę i cukinię, posypujemy rozmarynem i oregano, solimy i pieprzymy do smaku, podsmażamy przez 5 - 6 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zalewamy winem, dodajemy pomidory i gotujemy, do odparowania wina.
  • Tuż przed zdjęciem z ognia posypujemy zieloną pietruszką i dokładnie mieszamy.
  • Warzywa układamy na talerzach, na których będziemy serwować danie, na górze układamy upieczoną rybę.
  • Całość dekorujemy plastrami cytryn i serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/pieczona-dorada/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pieczona dorada
Kuchenny Blat
17