Pieczone słodkie ziemniaki

Świetnai zdrowa alternatywa dla frytek. Wciąż niedoceniane, słodkie ziemniaki, są po prostu pyszne i przy okazji bogate w witaminy. Bardzo łatwe do przyrządzenia, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby nie piec ich zbyt długo. Powinny być al dente. Smakują doskonale jako dodatek do dań lub same, serwowane z dipami, np. z tzatziki czy lekko ostrą, meksykańską salsą.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast rozmarynu można użyć ziół prowansalskich.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pieczone słodkie ziemniaki

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Pieczone słodkie ziemniaki

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz i potnij w duże kawałki (wzdłuż), skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn i szczyptę soli. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
  • Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia. Zostaw na pół godziny aby się zamarynowały.
  • Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Piecz ziemniaki w piekarniku przez 20-25 minut aż lekko staną się lekko złote, ale wciąż al dente.
  • Serwuj z dipami np. tzatziki czy meksykańską salsą.
http://www.kuchennyblat.pl/pieczone-slodkie-ziemniaki/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

słodkie ziemniaki