Pieczone żeberka

Pyszne pieczone żeberka wieprzowe, z tradycyjnym sosem BBQ – Jack Daniels. Bardzo łatwe do przygotowania i upieczenia, należy tylko pamiętać, aby mięso odpowiednio wcześniej zamarynować. Mięso potrzebuje przynajmniej 4 godzin w lodówce, aby nabrać aromatu marynaty. Całość pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Mięso po upieczeniu powinno być bardzo miękkie i odchodzić od kości. Serwujemy z pieczonymi słodkimi ziemniakami i gotowaną zieloną fasolką, którą można posypać tostowanymi płatkami migdałów. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast słodkich ziemniaków można serwować z frytkami.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pieczone żeberka

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Pieczone żeberka

Składniki:

    Marynata
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Żeberka
  • 800 g żeberek wieprzowych, pociętych na kawałki
  • 8 - 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu BBQ Jack Daniels
  • pieczone słodkie ziemniaki i gotowana zielona fasolka do serwowania

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w dużej szklance.
  • Przygotowujemy żeberka, usuwamy nadmiar tłuszczu, a następnie tniemy na kawałki (jeden kawałek powinien mieć jedną kość).
  • Układamy żeberka w dużym naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy, tak aby marynata pokryła dokładnie całość mięsa. Naczynie przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (150°C z termoobiegiem).
  • Wyjmujemy żeberka z lodówki, układamy na nich ząbki czosnku, naczynie przykrywamy folią aluminiową.
  • Pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny, przewracając raz podczas pieczenia.
  • Na finalne 10 minut pieczenia zdejmujemy folię i podkręcamy temperaturę do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Wyjmujemy, polewamy sosem Jack Daniels, serwujemy z pieczonymi słodkimi ziemniakami i gotowaną zieloną fasolką.
http://www.kuchennyblat.pl/pieczone-zeberka/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pieczone żeberka
Kuchenny Blat
22