Pieczony łosoś

Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym z dodatkiem białego wina, serwowany na puree z pietruszki, z brokułami i szczypiorkiem.

Przygotowanie dania rozpoczynamy od sosu, który jest odrobinę czasochłonny. Redukujemy zmieszamy z winem sok pomarańczowy do około 100 ml. Używamy świeżego soku z pomarańczy bez miąższu owocowego. Jeżeli sok ma w sobie cząstki owoców, należy go najpierw przecedzić. Kawałki pomarańczy dodajemy do sosu tuż przed serwowaniem, inaczej będą rozgotowane i niesmaczne. Rybę obsmażamy na maśle na złoty kolor, a następnie pieczemy w piekarniku. Do przygotowania puree używamy małych pietruszek, duże mogą być łykowate i nie zmiksują się na gładką masę.
Danie serwujemy z ugotowanymi brokułami, obficie posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do puree można dodać odrobinę tartej skórki pomarańczowej.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pieczony łosoś

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Pieczony łosoś

Składniki:

  • 2 filety z łososia (125 g każdy)
  • 500 ml soku pomarańczowego (bez miąższu)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 600 g pietruszki, obranej
  • 1 pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 300 g brokułów
  • sól morska

Przygotowanie:

    Puree z pietruszki
  • Pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż stanie się miękka.
  • Przekładamy do miski robota kuchennego, dodajemy masło, mleko, doprawiamy szczyptą soli i miksujemy na gładką jednolitą masę (można też użyć ręcznego blendera).
  • Łosoś
  • Łososia doprawiamy odrobiną soli i sokiem z cytryny. Zostawiamy na 10 minut.
  • W małym garnku mieszamy sok pomarańczowy z winem, zwiększamy gaz i redukujemy do 100 ml, aż sos stanie się gęsty, słodki i aromatyczny.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  • Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, smażymy łososia przez 3 - 4 minuty na każdej ze stron, aż stanie się lekko złoty.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 - 12 minut, aż łosoś dokładnie się upiecze.
  • W międzyczasie podgrzewamy ponownie sos, dodajemy cząstki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, aż sos będzie ciepły.
  • Wyciągamy łososia z piekarnika, rozdzielamy purre pomiędzy dwa talerze, układamy łososia na puree, obficie polewamy sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • Serwujemy z gotowanymi brokułami.
http://www.kuchennyblat.pl/pieczony-losos/

 

Pieczony łosoś – lista produktów

  • 2 filety z łososia (125 g każdy)
  • 500 ml soku pomarańczowego (bez miąższu)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 600 g pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • masło
  • mleko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • cytryna
  • 300 g brokułów
  • sól morska

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 630 kcal
węglowodany 64 g
tłuszcze 21 g
białko 28 g
sód 180 mg
cukier 50 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pieczony łosoś
Kuchenny Blat
21