Pikantny kurczak po chińsku

Wszystko co będzie ci potrzebne do ugotowania tego dania, to 2 piersi z kurczaka, typowe dla kuchni chińskiej przyprawy i warzywa (tylko świeże) oraz wok lub głębsza patelnia, tak aby łatwo dało się w niej mieszać składniki, podczas gotowania. Osobiście preferujemy głębszą patelnię, gdyż wok nie do końca sprawdza się na płytach ceramicznych. Przygotowanie to zaledwie 30 minut. Najlepiej serwować z ugotowanym na parze ryżem basmati. Do dzieła!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Dodaj troszkę świeżej kolendry pod koniec gotowania, aby uzyskać lekko cytrynowy smak!

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pikantny kurczak po chińsku

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 2

Pikantny kurczak po chińsku

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka, pocięte w cienkie paski
  • 100 g zielonego groszku cukrowego
  • 100 g mini kolb kukurydzy (świeże)
  • sok z jednej limonki
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) do zagęszczenia
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki, pociętej w 1cm słupki
  • 50 g niesolonych orzeszków (lekko potłuczonych)
  • 1 czerwona papryka romano, pocięta w paski (może być też zwykła)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 płaska łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków"
  • Kilka łodyżek świeżej kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

  • Zamarynuj kurczaka w oleju sezamowym zmieszanym z 1 łyżką przyprawy chińskiej "5 smaków". Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej patelnię (lub wok), wrzuć kurczaka, smaż przez 5 minut ciągle mieszając, aż kurczak nabierze lekko złotego koloru
  • Dodaj imbir, mieszaj jeszcze przez minutę.
  • Dodaj warzywa (groszek, kukurydzę, paprykę), podsmażaj przez 3-4 minuty ciągle mieszając. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane.
  • Dodaj sok z limonki, sos sojowy, cukier, i gotuj przez 2 minuty (doprowadź do wrzenia).
  • W szklance, zmieszaj skrobię ze 100ml wody i dodaj do dania.
  • Dorzuć orzeszki, zmniejsz lekko temperaturę palnika, gotuj mieszając przez 2-3 minuty, aż sos stanie się gęstszy.
  • Udekoruj liśćmi kolendry. Serwuj od razu, najlepiej z ryżem basmati!
http://www.kuchennyblat.pl/pikantny-kurczak-po-chinsku/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
6