Pizza z tuńczykiem

Domowa pizza z tuńczykiem, czarnymi suszonymi oliwkami, sosem pomidorowym, brokułami i serem mozzarella na cienkim, chrupiącym cieście.

Ciasto na pizzę przygotowaliśmy z tego przepisu, podana w przepisie ilość składników pozwala na przygotowanie 6 spodów do pizzy. Niewykorzystane ciasto można zawinąć w folię kuchenną i zamrozić do następnego razu.
Pizzę piekliśmy na kamieniu, odpowiednio wcześniej rozgrzanym w piekarniku. Ponieważ brokuły mają tendencję do przypalania się w wysokiej temperaturze, podpiekliśmy najpierw, przez 5 minut, spody do pizzy posmarowane tylko sosem pomidorowym, a dopiero później nałożyliśmy pozostałe składniki i włożyli pizzę ponownie do piekarnika.
Pizzę można również upiec bez kamienia, pamiętajmy tylko o wyłożeniu blachy piekarnika papierem do pieczenia, tak aby nie przywarła.
Brokuły powinno być lekko zblanszowane, włożone do gotującej się wody na 2 – 3 minuty.
Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Tuńczyka, przed położeniem na pizzy, można lekko skropić sokiem z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pizza z tuńczykiem

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 2

Pizza z tuńczykiem

Składniki:

  • 2 spody na pizzę (z tego przepisu)
  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duży ząbek czosnku, sprasowany
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • Pizza (ilość składników na 2 pizze)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 160 g tuńczyka z puszki
  • 200 g brokułów, zblanszowanych (tylko różyczki)
  • 50 g czarnych suszonych oliwek (bez pestek)
  • Sos pomidorowy

Przygotowanie:

    Sos pomidorowy
  • W średnim garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i podsmażamy przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Dodajemy pomidory, wino, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę, jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty, to gotujemy jeszcze przez chwilę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Pizza
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem), wkładamy kamienie do pieczenia pizzy i rozgrzewamy je przez około pół godziny.
  • Wyciągamy kamienie z piekarnika, spody do pizzy smarujemy cienko sosem pomidorowym, układamy na kamieniach, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 5 minut.
  • Wyciągamy, układamy na spodach pozostałe składniki w następującej kolejności: połowa mozzarelli, tuńczyk, oliwki, brokuły i reszta mozzarelli.
  • Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 8 - 10 minut, aż brzegi pizzy staną się złoto - brązowe, a mozzarella się rozpuści.
  • Jeżeli nie mamy kamienia, to przygotowaną pizzę kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy na blasze piekarnika w sposób opisany powyżej. Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/pizza-tunczykiem/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pizza z tuńczykiem
Kuchenny Blat
21