Pizza z kozim serem

  • pizza z kozim serem
  • pizza z kozim serem
  • pizza z kozim serem

Doskonała pizza na cienkim spodzie, z krewetkami, kozim serem, domowym sosem pomidorowym, mozzarellą i czerwoną papryką. Nie jest, niestety, tak szybka w przygotowaniu jak chcielibyśmy, ciasto potrzebuje czasu aby wyrosnąć. Do ciasto używamy drobno zmielonej mąki, najlepiej włoskiej typu „00”, ale właściwie każda tzw. mocna mąka chlebowa będzie dobra. Użyliśmy drożdży piekarskich suchych, typu „instant”. Sos tym razem został zrobiony z pomidorów w puszce, ale jeżeli jest akurat sezon na pomidory, to zachęcamy do zrobienia ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Przepis na ciasto, obliczony jest na 6 spodów do pizzy, pozostałe składniki na 2 pizze. Ciasto można zamrozić do późniejszego wykorzystania. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast semoliny można dodać więcej normalnej mąki.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pizza z kozim serem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Pizza z kozim serem

Składniki:

    Ciasto na pizzę
  • 500 g mąki
  • 100 g mąki z semoliny
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml lekko ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży piekarskich instant (suchych)
  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duży ząbek czosnku, sprasowany
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • Pizza
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 80 g miękkiego sera koziego
  • 1 czerwona paryka romano (lub normalna), przekrojona na pół, a później w paseczki
  • 200 g dużych krewetek królewskich, obranych i ugotowanych
  • Sos pomidorowy

Przygotowanie:

    Ciasto na pizzę
  • W dużej szklance mieszamy razem wodę z mlekiem.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę i semolinę, dodajemy drożdże, sól i oliwę, stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając aż do uformowania miękkiego ciasta.
  • Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste.
  • Miskę myjemy i oszuszamy, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ręcznikiem papierowym, zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagniatamy, tak aby usunąć z niego powietrze. Ciasto jest gotowe do użycia, zazwyczaj jednak wkładamy go jeszcze raz do miski i zostawiamy na dodatkową godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  • Zagniatamy ponownie, dzielimy na 5, 6 części i wałkujemy na okrągłe spody do pizzy, na blacie lekko oprószonym mąką.
  • Jeżeli nie zużyjemy całego ciasta, można go zawinąć w folię spożywczą i zamrozić
  • Sos pomidorowy
  • W średnim garnku podgrzewamy oliwę razem z czosnkiem.
  • Dodajemy pomidory, wino, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę, jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty, to gotujemy jeszcze przez chwilę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Pizza
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Spody do pizzy smarujemy cienko, przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
  • Dodajemy trochę mozzarelli, układamy równomiernie krewetki, paprykę i pokruszony ser kozi.
  • Całość posypujemy resztą mozzarelli.
  • Pieczemy na rozgrzanym kamieniu do pizzy, przez 10-12 minut, aż brzegi pizzy staną się złoto - brązowe, a mozzarella się rozpuści.
  • Jeżeli nie mamy kamienia, to przygotowaną pizzę kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
  • Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/pizza-z-kozim-serem/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pizza z kozim serem
Kuchenny Blat
15