Pudding

Tradycyjny angielski „bread and butter pudding” o smaku pomarańczowo – czekoladowym, z pokruszoną gorzką czekoladą.

Bread and butter pudding, to chyba najpopularniejszy deser na Wyspach Brytyjskich. Najczęściej przygotowuje się go z białego chleba tostowego, z którego obcina się skórki oraz z rodzynek i custard, czyli lekko waniliowego sosu z mleka i żółtek, przypominającego swoją konsystencją budyń.
Prezentowana tutaj wersja ma smak czekoladowo – pomarańczowy. Przygotowanie deseru rozpoczynamy od custard, które gdy jest gotowe wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie układamy warstwę posmarowanego masłem pieczywa, całość posypujemy gorzką czekoladą i układamy jeszcze jedną warstwę custard i chleba.
Deser jest bardzo łatwy do przygotowania. Całość nie powinna zająć dłużej niż pół godziny.
Serwujemy dekorowany obraną skórką pomarańczy.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do puddingu można również dodać namoczone rodzynki.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Pudding

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 4

Pudding

Składniki:

    Custard
  • 2 łyżki kakao
  • 500 ml mleka
  • 50 ml śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • Pudding
  • 8 - 10 kromek chleba tostowego
  • 25 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokruszonej na drobne kawałki

Przygotowanie:

    Custard
  • Mleko i śmietanę przelewamy do małego garnka, dodajemy ekstrakt waniliowy i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • W małej misce mieszamy żółtka ze skrobią kukurydzianą, skórką z pomarańczy, cukrem i kakao, do połączenia.
  • Przelewamy ciepłe, ale nie gotujące się mleko, do miski z żółtkami, łyżka po łyżce, ciągle mieszając.
  • Wymieszaną masę przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu, mieszając cały czas aż masa stanie się gęsta i konsystencją będzie przypominać budyń. Dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy.
  • Pudding
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Z chleba tostowego odcinamy skórki i kroimy kromki po przekątnej, tak aby otrzymać trójkąty. Każdy z trójkątów smarujemy z jednej strony masłem.
  • Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy część przygotowanej masy, tak aby przykryła dno.
  • Układamy na niej połowę trójkątów z chleba, masłem do góry, posypujemy pokruszoną czekoladą i wylewamy jeszcze parę łyżek masy. Na górze układamy pozostałe kromki, zalewamy resztą masy i posypujemy czekoladą.
  • Pieczemy w piekarniku przez 20 minut, wyjmujemy i serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/pudding/

 

Pudding – lista produktów

  • kakao
  • 500 ml mleka
  • śmietana 18%
  • 4 jajka
  • cukier
  • sok pomarańczowy
  • ekstrakt z wanilii
  • skrobia kukurydziana
  • pomarańcza
  • 8 – 10 kromek chleba tostowego
  • 25 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 546 kcal
węglowodany 58 g
tłuszcze 27 g
białko 15 g
sód 536 mg
cukier 28 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pudding
pudding 2
Kuchenny Blat
20