Roladki z kurczaka

Delikatne roladki z kurczaka nadziewane suszonymi porzeczkami, kaparami, zieloną pietruszką, orzechami włoskimi i parmezanem, zawinięte w prosciutto i duszone w czerwonym winie.

Danie przygotowujemy ze średniej wielkości piersi z kurczaka, po ok. 200 g każda. Rozpoczynamy od przyrządzenia nadzienia; w misce mieszamy bułkę tartą, najlepiej startą na tarce o grubych oczkach, z jajkiem, kaparami, suszonymi porzeczkami, posiekaną pietruszką, tartym parmezanem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Następnie nacinamy piersi na jednym z boków tak, aby dało się je otworzyć jak skrzydła motyla. Nadzienie układamy na jednej połowie, a drugą dokładnie przykrywamy. Całość zawijamy w szynkę parmeńską i dusimy w czerwonym winie i occie balsamicznym.
Danie przygotowuje się bardzo szybko, a jest bardzo smaczne i efektowne. Serwujemy z przekrojonymi na pół i ugotowanymi młodymi ziemniakami oraz z gotowanymi brokułami. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Suszone porzeczki można zastąpić rodzynkami, które należy wcześniej namoczyć.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Roladki z kurczaka

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Roladki z kurczaka

Składniki:

    Nadzienie
  • 70g bułki tartej
  • 1 łyżka suszonych porzeczek (namoczonych w gorącej wodzie)
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Kurczak
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry posciutto
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • młode ziemniaki i brokuły do serwowania

Przygotowanie:

    Nadzienie
  • W dużej misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, aż do połączenia.
  • Roladki
  • Mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Każdą z piersi nacinamy z boku, tak aby dało się ją rozłożyć jak skrzydła motyla.
  • Rozkładamy każdą z piersi, na jednej połowie układamy nadzienie, przykrywamy drugą połową i mocno ściskamy.
  • Tak przygotowaną pierś układamy na środku dwóch plastrów prosciutto, podnosimy końcówki i przykrywamy górę kurczaka. Kawałki prosciutto powinny na siebie zachodzić.
  • Zabezpieczamy łączenie za pomocą dwóch wykałaczek lub nitki kuchennej.
  • W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rolady i podsmażamy przez 2 - 3 minuty na każdej ze stron, aż prosciutto stanie się lekko złote.
  • Dolewamy wino i bulion, dodajemy cukier i ocet balsamiczny i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
  • Odkrywamy patelnię, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż sos się zredukuje i stanie się gęsty.
  • Zdejmujemy kurczaka z patelni. Każdą z piersi kroimy pod kątem na połowę.
  • Na każdy z talerzy wylewamy kilka łyżek sosu, tak aby przykryć dno i układamy kurczaka na sosie.
  • Serwujemy z gotowanymi młodymi ziemniakami i brokułami.
http://www.kuchennyblat.pl/roladki-z-kurczaka/

 

Roladki z kurczaka – lista produktów

  • 70g bułki tartej
  • suszone porzeczki (lub rodzynki)
  • kapary
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • parmezan
  • orzechy włoskie
  • cytryna
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry posciutto
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  •  ocet balsamiczny
  • brązowy cukier
  • oliwa z oliwek
  • młode ziemniaki i brokuły do serwowania

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 727 kcal
węglowodany 34 g
tłuszcze 22 g
białko 79 g
sód 658 mg
cukier 10 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

roladki z kurczaka
roladki z kurczaka
Kuchenny Blat
20