Sałata cezar

Grillowanykurczak i boczek zmieszany z liśćmi sałaty lodowej, pomidorkami koktajlowymi, grzankami i serem parmezan. Doskonała jako danie główne. Nasze grzanki zostały zrobione z cienko pokrojonego bajgla, skropionego oliwą i pieczonego przez 8 minut w piekarniku, ale równie dobrze można je zrobić z tostowego pieczywa, pokrojonej w grubą kostkę ciabatty czy kupić gotowe. Bekon powinien być pokrojony cienko, tak aby w trakcie pieczenia nabrał chrupkości. Sałatę rwiemy palcami, nie kroimy. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Parmezan można również zetrzeć na tarce.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sałata cezar

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 2

Sałata cezar

Składniki:

    Sałata
  • 6 plastrów boczku (cienkich)
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 20 małych pomidorków "cherry", przekrojonych na pół
  • 100 g grzanek
  • 200 g sałaty lodowej
  • 40 g płatków parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • Dressing
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku, sprasowany

Przygotowanie:

    Dressing
  • W małej szklance mieszamy majonez, śmiętanę i czosnek. Doprawiamy do smaku odrobiną soli
  • Sałata
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Układamy bekon na blasze do pieczenia, pieczemy w piekarniku przez około 20 minut, aż bekon będzie złoto - brązowy i chrupiący.
  • Kurczaka kroimy w cienkie paski, skrapiamy oliwą i dodajemy odrobinę soli, smażymy na patelni przez około 4 minuty na każdej ze stron.
  • Sałatę rwiemy palcami na drobne kawałki, układamy na głębokich talerzach.
  • Na sałacie układamy przekrojone pomidory i grzanki, polewamy dressingiem, posypujemy parmezanem.
  • Na sam koniec dodajemy upieczony wcześniej bekon, który układamy na samej górze sałaty.
  • Serwujemy od razu.
http://www.kuchennyblat.pl/salata-cezar/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sałatka cezar
Kuchenny Blat
11