Sałata kuskus

Idealnana szybki lunch, sałatka z kaszą kuskus, grillowanymi warzywami i odrobiną roszponki, o lekko orientalnym, typowym dla Maroka smaku. W przypadku problemu ze znalezieniem gruboziarnistego kuskusu, równie dobrze sprawdzi się powszechnie dostępny, drobny.  Warzywa powinny być lekko twarde – al dente. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pomidory koktajlowe dodajemy wtedy bezpośrednio przed zjedzeniem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do sałatki można dodać pokrojoną w cienkie paski marchewkę.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sałata kuskus

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Sałata kuskus

Składniki:

    Sałata
  • 350 g tostowanego gruboziarnistego kuskusu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula (lub 2 małe)
  • 2 czerwone papryki
  • 20 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • roszponka do dekoracji
  • Dressing
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonego kuminu

Przygotowanie:

    Dressing
  • W dużej szklane mieszamy oliwę, sok z cytryny miód i kumin. Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
  • Sałata
  • Kuskus gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Cukinie kroimy na pół (wzdłuż) a następnie w kawałki o grubości ok. 1 centymetra. Tak samo kroimy bakłażana.
  • Cebulę przekrajamy na pół (wzdłuż) i kroimy w grube piórka.
  • Paprykę kroimy w grubą kostkę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Pokrojone warzywa układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną soli. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.
  • W dużej misce mieszamy razem kuskus, upieczone warzywa, połówki pomidorów, pestki słonecznika i dressing.
  • Przekładamy na talerze, serwujemy dekorowane roszponką.
http://www.kuchennyblat.pl/salata-kuskus/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sałatka z kus kus
Kuchenny Blat
12