Sałata nicejska

  • sałatka nicejska
  • sałatka nicejska

Tradycyjna sałata nicejska z tuńczykiem, suszonymi czarnymi oliwkami, zieloną fasolką, czerwoną papryką, pomidorami i jajkiem. Aby perfekcyjnie ugotować jajko, wkładamy jajka o temperaturze pokojowej do garnka z ciepłą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i przelewamy jajka zimną wodą. Aby się łatwiej obierały, tłuczemy lekko skorupki i zostawiamy na chwilę w zimnej wodzie. Do przygotowania sałaty użyliśmy odsączonego z oliwy tuńczyka z puszki (stek z tuńczyka) ale równie dobrze można użyć świeżych, grillowanych steków z tuńczyka. Serwujemy z francuską bagietką lub ciemnym pieczywem. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Suszone oliwki można zastąpić zwykłymi czarnymi oliwkami w zalewie.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sałata nicejska

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Sałata nicejska

Składniki:

    Sałata
  • 200 g zielonej fasolki
  • 80 g mieszanej sałaty (najlepiej strzępiastej)
  • 2 duże, dojrzałe pomidory, pokrojone w łódki
  • 2 jaja, ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (najlepiej stek)
  • 1 czerwona cebula, obrona i pokrojona w cienkie krążki
  • 1 papryka romano, pokrojona w krążki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 50 g suszonych czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • Sos
  • 1 duża łyżeczka musztardy francuskiej (pełnoziarnistej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

    Sos
  • W dużej szklance mieszamy musztardę z oliwą, sokiem z cytryny i brązowym cukrem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Sałata
  • Fasolkę gotujemy na parze lub w osolonej wodzie, tak aby była lekko twarda, nie rozgotowana. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Tuńczyka odsączamy z oliwy i lekko rozdrabniamy widelcem.
  • Do dużej misy sałatkowej dodajemy ugotowaną fasolkę, sałatę, pomidory, cebulę, oliwki, paprykę, skórkę z cytryny i tuńczyka. Całość polewamy sosem i dobrze mieszamy.
  • Przekładamy na talerze, w których będziemy serwować. Na górze sałaty układamy pokrojone w ćwiartki jajko.
  • Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/salata-nicejska/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sałatka nicejska
Kuchenny Blat
18