Sałata ze świeżymi figami

Słodkaa jednocześnie lekko słona, dzięki wyraźnemu smakowi prosciutto, sałata. Figi muszą być dojrzałe i słodkie, ale nie miękkie. Nie można ich zastąpić figami suszonymi, sałata straci cały smak i świeżość. Prosciutto wybieramy dobrej jakości, z małą ilością tłuszczu, raczej różowawe niż brązowe. Parmezan tniemy w płatki za pomocą np. obieraczki do warzyw lub specjalnego noża do sera. Serwujemy z ciepłą ciabattą z masłem czosnkowym lub ciemnym, razowym, najlepiej miodowym pieczywem.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeśli dressing wydaje się za kwaśny, można dodać odrobinę brązowego cukru.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sałata ze świeżymi figami i prosciutto

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Sałata ze świeżymi figami i prosciutto

Składniki:

  • 8 świeżych fig
  • 150 g szynki prosciutto
  • 100 g mieszanej sałaty (rukola, strzępiasta, szpinak etc.)
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

    Dressing
  • Zmieszaj w małej szklance oliwę z oliwek z octem balsamicznym.
  • Dobraw solą morską i świeżym, grubo zmielonym pieprzem.
  • Sałata
  • Figi umyj i pokrój w ćwiartki.
  • Rozłóż sałatę na dwóch dużych, głębokich talerzach.
  • Przy użyciu rąk podziel prosciutto na mniejsze kawałki (nie krój), połóż na sałacie.
  • Ułóż figi na prosciutto, skrop całość dressingiem.
  • Posyp płatkami parmezanu.
  • Serwuj z czosnkową, ciepłą ciabattą lub razowym, miodowym chlebem.
http://www.kuchennyblat.pl/salata-ze-swiezymi-figami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sałatka z figami
Kuchenny Blat
12