Sałata ze szparagami

  • sałata ze szparagami
  • sałata ze szparagami
  • sałata ze szparagami

Lekka wiosenna sałata ze szparagami, serem manchego, szynką serrano i pomidorami w miodowo – estragonowym sosie. Sałata jest bardzo łatwa do przygotowania, idealna na szybki obiad. Przed grillowaniem, usuwamy twarde końcówki szparagów, grillujemy 2 – 3 minuty, tak aby szparagi były wciąż chrupiące. Do sosu używamy świeżego estragonu, suszony, nie będzie miał niestety tego aromatu. Podajemy z ciemnym, świeżym pieczywem. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Szynkę serrano można zastąpić prosciutto.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sałata ze szparagami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Sałata ze szparagami

Składniki:

    Sos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego estragonu
  • Sałata
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 250 g szparagów
  • 100 g szynki serrano
  • 5 małych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g sera manchego, pociętego w płatki
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

    Sos
  • W dużej szklance mieszamy oliwę, musztardę, miód i estragon, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Sałata
  • Sałatę myjemy i suszymy, rozrywamy palcami na małe kawałki, rozdzielamy i układamy na dwóch talerzach.
  • Na sałacie układamy pokrojone pomidory.
  • Szynkę serrano, podobnie jak sałatę rozrywamy palcami i układamy na pomidorach.
  • Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
  • Szparagi myjemy, odcinamy końcówki.
  • Patelnię grillową smarujemy oliwą i grillujemy szparagi przez 2 - 3 minuty na każdej ze stron. Powinny być wciąż chrupiące.
  • Układamy szparagi na pomidorach, posypujemy płatkami sera manchego, serwujemy z ciemnym, chrupiącym pieczywem.
http://www.kuchennyblat.pl/salata-ze-szparagami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sałata ze szparagami
Kuchenny Blat
17