Sałatka tabbouleh

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka tabbouleh z kaszą bulgur, pomidorem, czerwoną cebulą, ogórkiem, świeżą miętą, zieloną pietruszką i czosnkiem, doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Tabbouleh to arabska sałatka mająca swoje korzenie, podobnie jak baba ganoush czy hummus, w kuchni Lewantu, gdzie serwuje się ją jako część mezze, przystawki przed wielodaniową, wystawną kolacją
Tradycyjnie przyrządza się ją z kaszy bulgur, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, dużej ilości świeżej, zielonej pietruszki i mięty. W niektórych rejonach bulgur zastępowany jest kaszą kus kus (cous cous). Do naszej sałatki dodaliśmy także drobno posiekaną rzodkiewkę.
Pomidory muszą być dojrzałe, mięsiste, mocno czerwone i pachnące. Przed dodaniem do sałatki obieramy je ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Najłatwiej je obrać, kiedy zanurzymy je na 2 – 3 minuty w gorącej wodzie. Skórka stanie się miękka i będzie bardzo łatwo ją ściągnąć.
Sałatkę serwujemy z chlebem pita, dekorowaną liśćmi mięty lub pietruszki lub jako dodatek do dań głównych, na przykład grillowanej piersi z kurczaka. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast kaszy bulgur, można użyć kaszy cous cous.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sałatka tabbouleh

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Sałatka tabbouleh

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 5 - 6 rzodkiewek, posiekanych drobno
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty (tylko listki), drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżego)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • chleb pita do serwowania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kaszę bulgur, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Pomidora zanurzamy na 2 - 3 minuty w gorącej wodzie, wyciągamy i obieramy ze skórki, następnie kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę.
  • Z ogórka, za pomocą łyżeczki, usuwamy nasiona i siekamy, tak jak pomidora w drobną kostkę.
  • Ugotowany i ostudzony bulgur przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną cebulę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, pietruszkę, miętę i czosnek.
  • Dodajemy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Serwujemy z ciepłym chlebem pita, dekorowane dodatkowymi liśćmi mięty.
http://www.kuchennyblat.pl/salatka-tabbouleh/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

tabbouleh
tabbouleh
Kuchenny Blat
15