Sałatka z sardynkami

Lekka sałatka z sałaty rzymskiej, z pomidorami, czarnymi oliwkami, czerwoną papryką, miętą, koperkiem, cebulą, serem feta i sardynkami.

Sałata swoim składem i smakiem przypomina sałatkę grecką. Oprócz dodania sardynek, różnią się także dressingiem, który tutaj ma lekko słodki posmak. Do przygotowania dressingu użyliśmy łagodnej musztardy, płynnego miodu akacjowego, octu balsamicznego z modeny i oliwy z oliwek.
Do sałaty dodaliśmy świeżych ziół – mięty i koperku, które nadały sałacie wyraźny, orzeźwiający smak. Do przygotowania sałaty użyliśmy dwóch rodzajów pomidorów – malinowych i koktajlowych, ale  w sezonie można łączyć dowolne gatunki i rozmiary, im większa różnorodność, tym lepiej.
Sałatę serwujemy na głębokich talerzach z ciepłą i chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Paprykę romano można zastąpić dowolną czerwoną papryką.

Sałatka z sardynkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Sałatka z sardynkami

Składniki:

    Dressing
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • Sałata
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 puszka sardynek w oliwie (120 g), odsączonych z zalewy
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 duży pomidor malinowy, pokrojony w łódki
  • 10 małych pomidorów (koktajlowych), przekrojonych na pół
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
  • 20 czarnych, suszonych oliwek, przekrojonych na pół
  • 1 czerwona papryka romano, pokrojona w krążki
  • 1/2 długiego ogórka, pokrojonego w plastry
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • 10 - 12 listków mięty, posiekanych

Przygotowanie:

  • Oliwę mieszamy w szklance z octem balsamicznym, miodem i musztardą na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy palcami na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie warzywa i zioła przekładamy do dużej miski, wlewamy przygotowany wcześniej dressing i lekko mieszamy.
  • Sałatę rozdzielamy na dwa talerze, na górze układamy ser feta i rozdrobnione na mniejsze kawałki sardynki.
  • Serwujemy z bagietką zapiekaną z masłem czosnkowym.
http://www.kuchennyblat.pl/salatka-z-sardynkami/

 

Sałatka z sardynkami – lista produktów

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 puszka sardynek w oliwie (120 g)
  • 100 g sera feta
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 10 małych pomidorów (koktajlowych)
  • 1 czerwona cebula
  • 20 czarnych suszonych oliwek
  • 1 czerwona papryka romano
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 – 12 listków mięty
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • łagodna musztarda
  • miód

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 520 kcal
węglowodany 27 g
tłuszcze 35 g
białko 26 g
sód 748 mg
cukier 26 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sałatka z sardynkami
sałatka z sardynkami
Kuchenny Blat
0