Sernik limonkowy

Bardzoprosty do upieczenia, sernik z sera ricotta. Przygotowanie całości zajmuje 20-25 minut. Herbatniki imbirowe można zastąpić dowolnymi innym herbatnikami, najlepiej pełnoziarnistymi. Dobrze jest wtedy dodać do nich łyżeczkę startego imbiru, który świetnie komponuje się z limonkowym smakiem sernika. Ważne, aby zostawić sernik w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia, inaczej popęka. Sernik pieczemy w 20cm formie tortowej.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Przed podaniem można lekko posypać cukrem pudrem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sernik limonkowy z sera ricotta

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 8

Sernik limonkowy z sera ricotta

Składniki:

  • 200 g herbatników imbirowych
  • 1250 g sera ricotta
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • sok i starta skórka z 2 limonek
  • sos malinowy i liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  • Herbatniki dokładnie pokruszyć, masło roztopić, wymieszać dokładnie z herbatnikami.
  • Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  • Nasmarować formę do pieczenia odrobiną masła, wyłożyć na dnie masę z herbatników, tak aby było w całości zakryte, włożyć do piekarnika na 10 minut.
  • W dużej misce kuchennej miksujemy blenderem jajka, ser ricotta, cukier i sok z cytryny na jednolitą masę.
  • Dodajemy startą skórke z limonki, mieszamy dokładnie (nie miksujemy).
  • Przekładamy, a właściwie wlewamy masę serową do naszej formy do pieczenia.
  • Wkładamy całość do piekarnika, pieczemy 1,5 godziny.
  • Wyłączamy piekarnik. Zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • Serwujemy z sosem malinowym, dekorowane listkami mięty i ewentualnie sezonowymi owocami.
http://www.kuchennyblat.pl/sernik-limonkowy-z-sera-ricotta/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
16