Sernik z sera ricotta

Lekki sernik z sera ricotta, na spodzie z herbatników imbirowych, z miodem, świeżymi figami, wanilią i sokiem z cytryny.

Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania. Całość, razem z upieczeniem, nie powinna zająć dłużej niż półtorej godziny. Spód sernika przygotowaliśmy z herbatników imbirowych. Można je zastąpić dowolnymi innymi herbatnikami, najlepiej pełnoziarnistymi o wyraźnej teksturze i smaku. Sernik słodzimy miodem i cukrem, dodajemy też łyżeczkę pasty waniliowej lub ekstraktu z nasion wanilii (nie aromatu) i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Można go przechowywać w lodówce, pod przykryciem, przez 3 – 4 dni. Sernik upiekliśmy w okrągłej formie do pieczenia, z wyjmowanym dnem, o średnicy 20 cm.
Nasz sernik serwowaliśmy z malinowym coulis, dekorowany owocami physalisu. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do sernika można dodać łyżeczkę startej skórki z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sernik z sera ricotta

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 10

Sernik z sera ricotta

Składniki:

  • 1000 g sera ricotta
  • 150 g herbatników imbirowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z nasion)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 40 g miodu
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki
  • 7 - 8 świeżych fig przekrojonych na pół

Przygotowanie:

  • Herbatniki rozdrabniamy w robocie kuchennym lub za pomocą tłuczka, masło roztapiamy w małym rondelku.
  • Dodajemy roztopione masło do herbatników i dokładnie mieszamy do połączenia.
  • Wykładamy dno formy do pieczenia masą z herbatników (równomiernie).
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
  • Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
  • W międzyczasie przekładamy ser ricotta do dużej miski, dodajemy jaja, pastę waniliową, sok z cytryny, miód, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (można użyć blendera lub robota kuchennego).
  • Wyciągamy formę z piekarnika i wylewamy masę serową na herbatniki.
  • Na górze układamy przekrojone na pół figi (skórką do dołu), dociskając je tak aby były zanurzone w masie serowej.
  • Pieczemy w piekarniku przez 60 - 70 minut, aż sernik nie będzie się trząsł przy poruszeniu foremką. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na godzinę do lekkiego przestudzenia, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
http://www.kuchennyblat.pl/sernik-z-sera-ricotta/

 

Senik z ricotty – lista produktów

  • 1000 g sera ricotta
  • 150 g herbatników imbirowych
  • masło
  • 2 jaja
  • pasta waniliowa
  • cytryna
  • miód
  • drobny cukier do wypieków
  • mąka
  • 7 – 8 świeżych fig

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 314 kcal
węglowodany 37 g
tłuszcze 14 g
białko 8 g
sód 210 mg
cukier 22 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sernik z sera ricotta 1
sernik z sera ricotta
Kuchenny Blat
0