Śledzie ze śliwkami

Pyszne i delikatne śledzie ze śliwkami marynowanymi w occie, przykryte czerwoną cebulą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, majonezem i jogurtem naturalnym.

Przygotowanie śledzi jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, wymagają one jednak 48 godzin leżakowania, najpierw aby zamarynować je w occie ze śliwek, a następnie aby wszystkie smaki przegryzły się, a cebula stała się miękka.

Do przyrządzenia potrawy najlepsze będą śledzie typu matias, konserwowane olejem. Przed zamarynowaniem ich w zalewie ze śliwek, należy odlać olej, a śledzie osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Majonez, który użyjemy do zalania śledzi powinien być łagodny w smaku, najlepiej z niewielką ilością octu.

Śledzie najlepiej smakują kiedy serwujemy je z ciężkim, ciemnym pieczywem o wyraźnym smaku, takim jak pumpernikiel. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Śledzie można serwować posypane szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

Śledzie ze śliwkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 6

Śledzie ze śliwkami

Składniki:

  • 600 g śledzi w oleju a'la matias
  • 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 1 słoik śliwek w occie
  • 250 ml majonezu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Śledzie odsączmy z oleju i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i zalewamy octem spod śliwek. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Wyjmujemy z lodówki, odlewamy zalewę i kroimy śledzie na mniejsze kawałki (2 cm szerokości).
  • Układamy warstwę śledzi w podłużnym naczyniu, na śledziach kładiemy piórka czerwonej cebuli. Cebulę obficie pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na cebuli układamy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki.
  • W naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, kosztujemy i solimy do smaku, a następnie wylewamy na śledzie tak aby dokładnie przykryć wszystkie składnki.
  • Naczynie przykrywamy ponownie i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • Na godzinę przed podaniem wyciągamy z lodówki, aby śledzie nie były zbyt zimne. Serwujemy z ciemnym pieczywem, najlepiej pumperniklem.
http://www.kuchennyblat.pl/sledzie-ze-sliwkami/

 

Śledzie ze śliwkami – lista produktów

  • 600 g śledzi w oleju ala matias
  • 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 1 słoik śliwek w occie
  • 250 ml majonezu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • czarny pieprz

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 312 kcal
węglowodany 7 g
tłuszcze 22 g
białko 20 g
sód 659 mg
cukier 6 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Śledzie ze śliwką
Śledzie ze śliwką 2
Kuchenny Blat
0