
Pyszne i delikatne śledzie ze śliwkami marynowanymi w occie, przykryte czerwoną cebulą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, majonezem i jogurtem naturalnym.
Przygotowanie śledzi jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, wymagają one jednak 48 godzin leżakowania, najpierw aby zamarynować je w occie ze śliwek, a następnie aby wszystkie smaki przegryzły się, a cebula stała się miękka.
Do przyrządzenia potrawy najlepsze będą śledzie typu matias, konserwowane olejem. Przed zamarynowaniem ich w zalewie ze śliwek, należy odlać olej, a śledzie osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Majonez, który użyjemy do zalania śledzi powinien być łagodny w smaku, najlepiej z niewielką ilością octu.
Śledzie najlepiej smakują kiedy serwujemy je z ciężkim, ciemnym pieczywem o wyraźnym smaku, takim jak pumpernikiel. Smacznego.
Podobają ci się nasze przepisy?
Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!
Wskazówka
Śledzie można serwować posypane szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Składniki:
- 600 g śledzi w oleju a'la matias
- 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1 słoik śliwek w occie
- 250 ml majonezu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie odsączmy z oleju i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i zalewamy octem spod śliwek. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
- Wyjmujemy z lodówki, odlewamy zalewę i kroimy śledzie na mniejsze kawałki (2 cm szerokości).
- Układamy warstwę śledzi w podłużnym naczyniu, na śledziach kładiemy piórka czerwonej cebuli. Cebulę obficie pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na cebuli układamy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki.
- W naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, kosztujemy i solimy do smaku, a następnie wylewamy na śledzie tak aby dokładnie przykryć wszystkie składnki.
- Naczynie przykrywamy ponownie i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
- Na godzinę przed podaniem wyciągamy z lodówki, aby śledzie nie były zbyt zimne. Serwujemy z ciemnym pieczywem, najlepiej pumperniklem.
Śledzie ze śliwkami – lista produktów
- 600 g śledzi w oleju ala matias
- 3 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1 słoik śliwek w occie
- 250 ml majonezu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól
- czarny pieprz
Wartości odżywcze w 1 porcji*
kalorie | 312 kcal |
węglowodany | 7 g |
tłuszcze | 22 g |
białko | 20 g |
sód | 659 mg |
cukier | 6 g |
*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów
Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!
Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

