Śliwkowe crumble

Pyszne, jesienne crumble ze śliwkami, morelami i porzeczkami, z chrupiącą posypką z płatków owsianych, masła i mąki.

Crumble, to deser, który przygotowuje się wyjątkowo łatwo i szybko. Wystarczy wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą w robocie kuchennym, usunąć pestki z owoców i następnie pokroić je, dosłodzić i zapiec całość w piekarniku.

Nasze crumble upiekliśmy w kolorowych ramekinach, ale równie dobrze można je upiec w dużym żaroodpornym naczyniu. Czas pieczenia zależy od użytego naczynia, należy zwrócić uwagę aby góra deseru była złota a boki przy ściankach lekko skarmelizowane.

Gotowe crumble serwujemy dekorowane łyżką kwaśnej śmietany i gałązką czerownych porzeczek. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Zamiast śliwek i moreli można użyć innych jesiennych owoców, np. gruszek i jabłek.

Śliwkowe crumble

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 6

Śliwkowe crumble

Składniki:

    Kruszonka
  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g płatków owsianych
  • Nadzienie śliwkowe
  • 400 g śliwek
  • 200 g moreli
  • 5 - 6 gałązek czerwonej porzeczki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • kwaśna śmietana do serwowania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do miski robota kuchennego, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Miksujemy w robocie przez 4 - 5 minut aż mieszanka zacznie przypominać kruszonkę. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy ręcznie z przygotowaną masą.
  • Śliwki i morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na duże kawałki. Owoce porzeczki obieramy z gałązek i dodajemy do śliwek i moreli. Dosypujemy cukier, doprawiamy imbirem i wanilią, całość dokładnie mieszamy tak aby cukier i przyprawy równomiernie pokryły owoce.
  • Całość przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia lub rozdzielamy pomiędzy ramekiny. Górę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 40 - 45 minut, aż góra naszego crumble stanie się złota i chrupiąca.
  • Serwujemy dekorowane kwaśną śmietaną i świeżymi porzeczkami.
http://www.kuchennyblat.pl/sliwkowe-crumble/

 

Śliwkowe crumble – lista produktów

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g płatków owsianych
  • 400 g śliwek
  • 200 g moreli
  • 5 – 6 gałązek czerwonej porzeczki
  • mielony imbir
  • ekstrakt waniliowy
  • kwaśna śmietana

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 509 kcal
węglowodany 80 g
tłuszcze 18 g
białko 7 g
sód 5 mg
cukier 44 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sliwkowe crumble
sliwkowe crumble 1
Kuchenny Blat
0