Smażone pierogi ruskie

Odrobina polskiej klasyki – pierogi ruskie, najpierw gotowane, a następnie podsmażane na maśle z cebulą. Ciasto na pierogi przygotowaliśmy z mąki, wody i soli, bez dodatku jajka. Woda powinna być bardzo ciepła, ale nie wrząca. Mąkę do ciasta dodajemy stopniowo i zagniatamy do momentu, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, a następnie wycinamy nasze pierogi. Jeżeli nie chcą się sklejać, smarujemy brzegi ciasta odrobiną wody, lub sklejamy je za pomocą widelca. Smakują najlepiej prosto z patelni. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Pierogi są najsmaczniejsze, kiedy je podsmażymy na klarowanym maśle.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Smażone pierogi ruskie

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Smażone pierogi ruskie

Składniki:

    Ciasto na pierogi
  • 450 - 500 g mąki
  • 300 ml bardzo ciepłej ale nie wrzącej wody
  • Farsz
  • 700 g ziemniaków
  • 350 g twarogu
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • Pierogi
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę

Przygotowanie:

    Ciasto
  • W dużej misce mieszamy wodę z połową mąki i solą.
  • Stopniowo dodajemy resztę mąki, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie plastyczne (o konsystencji ciepłej plasteliny) i nie będzie kleiło się do rąk.
  • Farsz
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Po ugotowaniu odcedzamy i albo mielimy albo ubijamy na gładką masę.
  • Cebulę podsmażamy na patelni na maśle, aż będzie miała złoty kolor.
  • Ser i ziemniaki mieszamy dokładnie, na gładką masę w dużej misce, dodajemy cebulę i jeszcze raz mieszamy.
  • Doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
  • Pierogi
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, na środek każdego z kółek kładziemy łyżeczkę farszu.
  • Składamy na pół i zlepiamy. Jeżeli pierogi trudno się sklejają, zwilżamy palce odrobiną wody.
  • W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Odcedzamy i osuszamy lekko ręcznikiem papierowym.
  • W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy przez 2 - 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy pierogi, smażymy przez 3 -4 minuty na każdej ze stron, aż staną się złoto - brązowe i chrupiące.
  • Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/smazone-pierogi-ruskie/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

pierogi ruskie
Kuchenny Blat
16