Sos tzatziki

Doskonały i bardzo łatwy do przygotowania sos z jogurtu naturalnego, czosnku, ogórka i mięty.

Bardzo dobrze komponuje się z daniami z jagnięciny, ale może też być serwowany z chlebem pita jako przystawka. Do sosu oprócz mięty można dodać świeżego posiekanego koperku. Sos zawsze serwujemy na zimno. Nasz sos przygotowaliśmy jako dodatek do koft jagnięcych. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jogurt użyty do przygotowania sosu nie powinien być kwaśny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sos tzatziki

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Sos tzatziki

Składniki:

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 1 długi ogórek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 12 - 15 świeżych liści mięty, drobno posiekanych
  • sól morska

Przygotowanie:

  • Ogórka obieramy, usuwamy za pomocą łyżeczki nasiona i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Solimy i przekładamy, na 10 - 15 minut, do durszlaka, aby odsączyć nadmiar soku.
  • W dużej misce mieszamy razem jogurt, posiekanego ogórka, czosnek i liście mięty, doprawiamy solą do smaku.
  • Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki się połączyły.
  • Serwujemy jako przystawkę z chlebem pita lub z daniami kuchni greckiej np. z jagnięcymi koftami.
http://www.kuchennyblat.pl/sos-tzatziki/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

tzatziki
Kuchenny Blat
17