Spaghetti z krewetkami

Lekkie spaghetti z krewetkami tygrysimi, suszonymi pomidorami, czosnkiem, białym winem, parmezanem i zieloną pietruszką. Do przyrządzenia potrawy użyliśmy mrożonych, surowych, obranych krewetek tygrysich oraz świeżego makaronu jajecznego. Jeżeli używamy gotowych, ugotowanych krewetek to dodajemy je do sosu dopiero po zredukowaniu wina, inaczej mogą zrobić się zbyt twarde. Wino powinno być dobrej jakości. Spaghetti serwujemy posypane płatkami parmezanu i dużą ilością świeżej, posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do sosu można dodać odrobinę startej skórki z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Spaghetti z krewetkami

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Spaghetti z krewetkami

Składniki:

  • 250 g krewetek tygrysich, surowych i obranych
  • 300 g świeżego, jajecznego makaronu spaghetti
  • 200 g suszonych pomidorów (miękkich), odsączonych z oliwy
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • sól morska i biały pieprz
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • 1 pęczek zielonej pietruszki, drobno posiekany

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.
  • W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i podsmażamy przez 2 - 3 minuty.
  • Dodajemy krewetki i smażymy przez 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu.
  • Dolewamy wino i gotujemy 5 - 6 minut, aż sos lekko się zredukuje.
  • Dodajemy suszone pomidory, doprawiamy solą i białym pieprzem, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  • Przekładamy ugotowany makaron na patelnię, posypujemy pietruszką, całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż makaron będzie gorący.
  • Dekorujemy płatkami parmezanu, serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/spaghetti-z-krewetkami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

spaghetti z krewetkami
Kuchenny Blat
18