Spaghetti z pesto

Pyszne spaghetti z pesto z orzechów włoskich, świeżej bazylii, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu.

Spaghetti jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Wystarczy ugotować makaron i zmiksować razem wszystkie składniki pesto. Należy jedynie pamiętać, aby przed zmiksowaniem dokładnie umyć i osuszyć bazylię. Do przyrządzenia pesto, zamiast tradycyjnie używanych orzechów piniowych, użyliśmy orzechów włoskich. Dzięki temu pesto ma głębszy, wyrazisty smak. Danie przygotowaliśmy ze świeżego, jajecznego spaghetti, ale każdy rodzaj spaghetti, ugotowanego al dente,  będzie dobry.
Makaron serwujemy na głębokich talerzach, dekorujemy małymi listkami bazylii i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do pesto można dodać kilka kropli soku z cytryny.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Spaghetti z pesto

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Spaghetti z pesto

Składniki:

  • 350 g świeżego, jajecznego spaghetti
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Bazylię myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy kilka małych liści do dekoracji.
  • Pozostałą bazylię umieszczamy w małej misce lub misie robota kuchennego.
  • Dodajemy orzechy, czosnek i parmezan, miksujemy blenderem lub w robocie kuchennym do rozdrobnienia. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na głębokie talerze, dekorujemy małymi listkami bazylii i posiekanymi orzechami i serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/spaghetti-z-pesto/

 

Spaghetti z pesto – lista produktów

  • 350 g świeżego, jajecznego spaghetti
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 714 kcal
węglowodany 55 g
tłuszcze 47 g
białko 23 g
sód 326 mg
cukier 2 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

spaghetti z pesto
Kuchenny Blat
6