Stek z polędwicy

Pyszny i kruchy stek z polędwicy wołowej, serwowany z warzywami w sosie barbecue, odrobiną masła czosnkowego i łódkami z ziemniaków.

Połową sukcesu, przy przygotowaniu dobrego steku, jest wybór odpowiedniego mięsa. Ze względu na sposób rozbierania wołowiny, w Polsce trudno jest kupić dobre mięso na tradycyjne steki typu New Yorker, Rib Eye czy T-Bone. Stosunkowo najłatwiej jest kupić dobrą polędwicę wołową i taki właśnie stek upiekliśmy.
Mięso powinno mieć ciemnoczerwony kolor, obwódkę i siateczkę z tłuszczu, powinno być też odpowiednio „leżakowane”, tutaj za minimum przyjmuje się 21 dni (mięsa nie „leżakujemy” w domu, powinno być w ten sposób przygotowane przez rzeźnika).
Steki pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej,  po upieczeniu odkładamy na 3 – 4 minuty, aby mięso odpoczęło. Serwujemy z odrobiną masła czosnkowego, warzywami w sosie barbecue, łódkami z ziemniaków lub frytkami. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Stek solimy i pieprzymy dopiero pod koniec smażenia, inaczej mięso będzie twarde.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Stek z polędwicy

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Stek z polędwicy

Składniki:

    Steki
  • 2 steki z polędwicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki masła czosnkowego lub ziołowego
  • Warzywa
  • 150 g zielonej fasolki, ugotowanej
  • 1 średnia cukinia, przekrojona na pół i pokrojona na 1 cm kawałki
  • 1 czerwona papryka romano, pokrojona w paski
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska

Przygotowanie:

    Warzywa
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy cukinię i parykę. Podsmażamy przez 3 - 4 minuty, ciągle mieszając, aż warzywa zmiękną i staną się al dente.
  • Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę, sos barbecue, doprawiamy do smaku solą i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.
  • Steki
  • Steki wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut.
  • Rozgrzewamy dużą patelnię grillową, smarujemy steki niewielką ilością oliwy i smażymy do pożądanego stopnia wysmażenia:
  • blue: 1 minuta z każdej strony
  • rare: 1 minuta 30 sekund z każdej strony
  • medium rare: 2 minuty z każdej strony
  • medium: 2 i pół do 3 minut z każdej strony
  • medium - well done: 3 i pół minty z każdej strony
  • Pod koniec smażenia steki lekko solimy i pieprzymy.
  • Po usmażeniu steki odstawiamy na 3 minuty aby ?odpoczęły?.
  • Serwujemy z odrobiną masła czosnkowego, warzywami z patelni i łódkami z ziemniaków lub frytkami.
http://www.kuchennyblat.pl/stek-z-poledwicy/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

stek z polędwicy
Kuchenny Blat
21