Szarlotka z kruszonką

Zimna czy gorąca, z bitą śmietaną lub lodami, ta szarlotka jest po prostu pyszna. Delikatne, kruche i puszyste ciasto oraz duża ilość jabłek sprawiają, że rozpływa się w ustach. Do upieczenia szarlotki użyliśmy 20 cm okrągłą formę z wyjmowanym dnem. Przy przygotowaniu ciasta, pamiętamy aby pracować szybko. Masło nie powinno się rozgrzać, bo ciasto nie będzie wtedy tak kruche, jak powinno. Jabłka po uprażeniu kosztujemy, w zależności od gatunku, mogą okazać się cierpkie, wtedy odpowiednio dosładzamy do smaku. Serwujemy posypaną cukrem pudrem z bitą śmietaną, lub na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeżeli jabłka są zbyt wodniste, można je zagęścić łyżeczką skrobi kukurydzianej.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Szarlotka z kruszonką

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 8

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

    Ciasto
  • 400 g mąki
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 2 łyżki maślanki
  • Jabłka
  • 2 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 białka jajek ubite z 50 g cukru
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie:

    Ciasto
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, całość mieszamy.
  • Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało.
  • Dodajemy żółtka i maślankę, szybko zagniatamy, do połączenia składników.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika.
  • Jabłka
  • Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, następnie prażymy je przez 6 - 7 minut w garnku z dodatkiem cynamonu i cukru. Pod koniec prażenia dodajemy rodzynki. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozpadać się. Najlepiej je skosztować, czy nie są zbyt kwaśne i ewentualnie dodać odrobinę cukru.
  • Uprażone jabłka przekładamy na durszlak aby odsączyć nadmiar soku i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Szarlotka
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy, dodajemy jabłka.
  • Białka jajek ubijamy na sztywno, dodając cukier pod sam koniec ubijania, wlewamy do formy na jabłka.
  • Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je za pomocą tarki o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
  • Pieczemy przez 50 - 60 minut aż ciasto stanie się złote.
  • Serwujemy posypane cukrem pudrem, na zimno lub ciepło, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
http://www.kuchennyblat.pl/szarlotka-z-kruszonka/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

szarlotka z kruszonką
Kuchenny Blat
22