Tagine z kurczakiem

Pełne przypraw i aromatu tagine z kurczaka, z dynią, suszonymi śliwkami, ciecierzycą i pomidorami.

Tagine, to danie typowe dla kuchni marokańskiej, przygotowywane w specjalnym naczyniu. Nasze tagine ugotowaliśmy jednak w zwyczajnym garnku. Potrawa swój aromat zawdzięcza głównie przyprawie ras el hanout, której nazwa oznacza „to co najlepsze w sklepie” i jest mieszanką składającą się nawet ze 100 składników. Głównymi składnikami są: suszona papryka, cynamon, goździki, fenkuł, pączki róż i lawenda. Pamiętajmy, aby mięso marynować przez przynajmniej 4 godziny. Serwujemy ze świeżo przygotowanym kuskusem, dekorujemy posiekaną, świeżą kolendrą, która dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Dynię piżmową możną zastąpić tradycyjną dynią.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Tagine z kurczakiem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Tagine z kurczakiem

Składniki:

    Marynata
  • 1 łyżka ras el hanout
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • Tagine
  • 450 g filetów z udek kurczaka
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i umytej (400g)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
  • 150 g suszonych śliwek, przekrojonych na pół (niewędzonych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1/2 pęczka świeżej posiekanej kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

  • Filety z udek myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na duże kawałki.
  • Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy z oliwą, a następnie nacieramy nimi kurczaka, przekładamy do miski, przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki. Marynujemy przez przynajmniej 4 godziny.
  • W dużej, głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy do lekkiego zbrązowienia.
  • Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, ciecierzycę dynię i śliwki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 45 - 50 minut.
  • Kosztujemy i doprawiamy, jeżeli potrzeba, solą.
  • Jeżeli sos jest zbyt wodnisty, to odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aż się zredukuje.
  • Serwujemy z kaszą kuskus, posypane posiekaną kolendrą.
http://www.kuchennyblat.pl/tagine-z-kurczakiem/

 

Tagine z kurczakiem – lista produktów

  • 450 g filetów z udek kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400 g dyni piżmowej
  • 150 g suszonych śliwek
  • ras el hanout
  • mielony kumin
  • mielony cynamon
  • mielona słodka papryka
  • kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 418 kcal
węglowodany 39 g
tłuszcze 17 g
białko 28 g
sód 15 mg
cukier 19 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

tagine z kurczakiem
tagine z kurczakiem
Kuchenny Blat
16