Tajski kurczak

Lekki i aromatyczny kurczak z sosem sojowym i rybnym, świeżą, anyżkową tajską bazylią, zieloną fasolką, cukrem palmowym, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Tajska bazylia nadaje daniu specyficzny, lekko anyżkowy posmak. Pamiętajmy aby kurczaka zamarynować przez przynajmniej 4 godziny, dzięki temu mięso będzie aromatyczne i bardzo kruche. Serwujemy ze świeżo ugotowanym, najlepiej na parze, ryżem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Cukier palmowy można zastąpić brązowym cukrem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Tajski kurczak

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Tajski kurczak

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 średnie czerwone chilli, pokrojone w cienki paski
  • 200 g zielonej fasolki, ugotowanej al dente i przekrojonej na pół
  • 1 pęczek tajskie bazylii, grubo posiekany
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

  • Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy zmieszanej z 1 łyżką sosu sojowego przez przynajmniej 4 godziny (w lodówce).
  • W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i chilli, podsmażamy przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy, mieszając, przez 5 minut.
  • Dolewamy sos sojowy, sos rybny, sos z limonki, dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając, następnie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę i smażymy jeszcze prze minutę, aż fasolka będzie gorąca.
  • Posypujemy posiekaną bazylią, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia.
  • Serwujemy natychmiast ze świeżo ugotowanym ryżem.
http://www.kuchennyblat.pl/tajski-kurczak/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kurczak po tajsku
Kuchenny Blat
17