Tajskie curry

Pysznearomatyczne tajskie curry. Z pastą Tom Yum, śmietanką kokosową, sokiem z limonki, cukrem palmowym, trawą cytrynową i warzywami. Jak większość tajskich stir-fry, bardzo szybkie do przygotowania. Cukier palmowy można zastąpić brązowym cukrem, a pastę Tom Yum, w ostateczności, czerwoną pastą curry. Zwracamy uwagę, aby warzywa nie rozgotowały się, powinny być lekko twarde i chrupiące. Serwujemy z czosnkowym chlebem naan lub ryżem jaśminowym. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast papryki romano można użyć zwykłej, czerwonej papryki.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Tajskie curry

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Tajskie curry

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty Tom Yum
  • 1 świeża trawa cytrynowa
  • 2 liście limonki kaffir
  • 100 g groszku cukrowego (strąki)
  • 100 g mini kolb kukurydzy
  • 1 paryka romano (czerwona)
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 320 ml śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • świeża kolendra
  • chleb naan lub ryż jaśminowy do serwowania

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paski, marynujemy w oleju sezamowym i 1 łyżeczce pasty Tom Yum, wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Warzywa myjemy i osuszamy, kolby kukurydzy kroimy na spore kawałki, paprykę kroimy na pół a później w paski, trawę cytrynową kroimy w bardzo cienki krążki, groszek zostawiamy w całości.
  • Rozgrzewamy dużą, głęboką patelnię, wrzucamy kurczaka, smażymy 2-3 minuty.
  • Dodajemy groszek, kukurydzę, paprykę, trawę cytrynową, smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
  • Zmniejszamy ogień, zalewamy połową śmietanki kokosowej, dodajemy łyżeczkę pasty Tom Yum, liście limonki kaffir, sok z limonki i cukier palmowy.
  • Gotujemy prze około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie dokładnie ugotowany.
  • Dodajemy pozostałe 160 ml śmietanki kokosowej, doprowadzamy do wrzenia.
  • Serwujemy dekorowane liśćmi kolendry z chlebem naan lub tajskim, jaśminowym ryżem.
http://www.kuchennyblat.pl/tajskie-curry/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

tajskie curry
Kuchenny Blat
15