Tarta truskawkowa

Jednaz najprostszych do upieczenia tart. Całość nie powinna zająć więcej niż 45 minut. Pieczemy z kupionego wcześniej, rozwałkowanego ciasta kruchego, w 23 cm okrągłej formie. Jeżeli ciasto jest mrożone, to rozmrażamy je przez noc w lodówce, inaczej może się kruszyć. Truskawki kroimy wzdłuż, tak aby otrzymać 3 – 4 plastry z jednej truskawki. Układamy promieniście rozpoczynając od brzegów. Posypujemy miętową gorzką czekoladą. Można dekorować liśćmi mięty. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeżeli brzegi tarty stają się zbyt brązowe, przykrywamy tartę folią aluminiową.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Tarta truskawkowa

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 8

Tarta truskawkowa

Składniki:

    Tarta
  • 375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta kruchego
  • 200 g świeżych truskawek
  • Płatki gorzkiej, miętowej czekolady do dekoracji
  • Creme patissiere
  • 300 ml mleka 2%
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 100g cukru do wypieków (drobnego)

Przygotowanie:

    Krem do tarty (creme patissiere)
  • Podgrzej w garnku mleko, razem z laską wanilii, tak aby zaczęło lekko parować. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • W dużej misce utrzyj na jednolitą masę żółtka i cukier, dodaj mąkę, mieszaj aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.
  • Wyjmij laskę wanilii z mleka, powoli przelej mleko do miski, ciągle mieszając.
  • Kiedy wszystkie produkty są dokładnie zmieszane, przelej masę z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia (na nie za dużym ogniu), cały czas mieszaj, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  • Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia.
  • Tarta
  • Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
  • Wyłóż formę do tarty, rozwałkowanym ciastem, nakłuj lekko widelcem, włóż do piekarnika i piecz "na ślepo" (wyłożoną papierem do pieczenia i kulkami ceramicznymi) przez 10-15 minut.
  • Usuń kulki ceramiczne i papier, piecz przez następne 10-15 minut, aż tarta upiecze się "na złoto".
  • Wyjmij tartę, pozostaw do ostygnięcia.
  • Umyj i osusz truskawki, usuń ogonki, pokrój na plastry (wzdłuż).
  • Kiedy tarta jest zimna, dodaj do niej przygotowany wcześniej krem, rozprowadzając równomiernie.
  • Ułóż ostrożnie truskawki na kremie, posyp płatkami czekolady i cukrem pudrem.
  • Włóż na pół godziny do lodówki.
  • Tarta jest gotowa do serwowania.
http://www.kuchennyblat.pl/tarta-truskawkowa-2/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

tarta z truskawkami
Kuchenny Blat
15