Tarta z morelami

Owocowasłodka, pyszna tarta z chrupiącymi płatkami migdałów. Tartę pieczemy z kupionego wcześniej kruchego ciasta (najlepiej już rozwałkowanego), które najpierw pieczemy „na ślepo” z użyciem kulek ceramicznych. Jeżeli nie mamy kulek, to do wysypania tarty możemy użyć dowolnego ciężkiego grochu (np. jaśka). Do pieczenia używamy 23 centymetrowej formy do tart, z wyjmowanym spodem. Warto zwrócić uwagę, aby morele były dojrzałe i słodkie ale niezbyt miękkie. Jeżeli boki tarty w trakcie pieczenia robią się zbyt brązowe, to należy przykryć ją folią aluminiową. Doskonale komponuje się z podwójnym espresso.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Tarta z morelami i płatkami migdałów

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 6

Tarta z morelami i płatkami migdałów

Składniki:

  • 375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta kruchego
  • 6-7 dojrzałych moreli
  • 300 ml mleka 2%
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g cukru do wypieków (drobnego)
  • Tostowane płatki migdałów i cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

    Krem do tarty (creme patissiere)
  • Podgrzej w garnku mleko, razem z laską wanilii, tak aby zaczęło lekko parować. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • W dużej misce utrzyj na jednolitą masę żółtka i cukier, dodaj mąkę, mieszaj aż wszystkie produkty dokładnie się połączą.
  • Wyjmij laskę wanilii z mleka, powoli przelej mleko do miski, ciągle mieszając.
  • Kiedy wszystkie produkty są dokładnie zmieszane, przelej masę z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia (na nie za dużym ogniu), cały czas mieszaj, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  • Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia.
  • Tarta
  • Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
  • Przekrój morele na pół i usuń pestki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wyłóż formę do tarty rozwałkowanym ciastem, nakłuj lekko widelcem, włóż do piekarnika i piecz "na ślepo" (wyłożoną kulkami ceramicznymi do pieczenia) przez 10-15 minut.
  • Usuń kulki ceramiczne i piecz przez następne 10-15 minut, aż tarta upiecze się "na złoto".
  • Włóż do piekarnika morele, na 10-15 minut, aż zmiękną i będą wyglądać na lekko przypieczone na brzegach.
  • Wyjmij tartę i morelę, pozostaw do ostygnięcia.
  • Kiedy tarta jest zimna, dodaj do niej przygotowany wcześniej krem, rozprowadzając równomiernie.
  • Ułóż ostrożnie morele na kremie (mogą być miękkie), posyp płatkami migdałów i cukrem pudrem.
http://www.kuchennyblat.pl/tarta-z-morelami/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
8