Tymiankowe spaghetti

  • spaghetti bolognese
  • spaghetti bolognese
  • spaghetti bolognese

Makaron spaghetti z pysznym sosem z mielonej, chudej wołowiny z pomidorami, odrobiną czerwonego wina i tymiankiem. Inspirowane tradycyjnym przepisem na spagetti bolognese. Do przygotowania użyliśmy pomidorów z puszki, jeżeli jest na nie sezon, to oczywiście używamy świeżych, dojrzałych, mięsistych pomidorów. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Sos gotujemy przynajmniej przez 30 minut, aby mięso było bardzo miękkie i pozbawione grudek. Najlepiej jeżeli użyjemy świeżego, jajecznego, włoskiego makaronu. Serwujemy posypane odrobiną świeżego tymianku i płatkami parmezanu. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Wino można zastąpić łyżką dobrego octu balsamicznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Tymiankowe spaghetti

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Tymiankowe spaghetti

Składniki:

  • 250 g chudego mięsa wołowego, mielonego
  • 300 g świeżego jajecznego spaghetti
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • listki z 3 gałązek świeżego tymianku
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 50 g płatków parmezanu

Przygotowanie:

  • W dużej patelni rozgrzewamy oliwę razem z czosnkiem, podsmażamy przez minutę.
  • Dodajemy cebulę i smażymy mieszając przez 2 - 3 minuty, aż oliwa się zeszkli.
  • Dokładamy mięso i smażymy do zbrązowienia, ok. 5 minut, ciągle mieszając.
  • Dodajemy pomidory, tymianek, bulion i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut, aż sos się zredukuje i stanie się gęsty i aromatyczny, a mięso miękkie.
  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu przekładamy na talerze, na których będziemy serwować.
  • Makaron polewamy sosem, całość posypujemy parmezanem, serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/tymiankowe-spaghetti/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

spaghetti bolognese
Kuchenny Blat
16