Udka z kurczaka

Udka z kurczaka duszone w pikantnym sosie pomidorowym, z harissą, kuminem, mieloną kolendrą, miodem, cytryną, ciecierzycą i zieloną pietruszką.

Harissa, która nadała naszemu daniu unikalny smak, to ostra pasta z papryki, typowa dla kuchni północno – afrykańskiej. Najczęściej można ją spotkać w Tunezji, Libii i Algierii. W skład pasty oprócz czerwonej, pieczonej papryki wchodzą ostre papryczki chilli, a także czosnek, kumin, kminek i olej.
Każda pasta ma inną ostrość, dlatego zalecamy skosztowanie odrobiny przed doprawieniem potrawy, aby nie stała się zbyt ostra. Nasza pasta miała średnią ostrość, dodaliśmy więc łyżkę stołową przyprawy. Gotowa potrawa powinna mieć wyrazisty, słodko – kwaśny smak z wyraźną pikantną nutą.
Do przygotowania potrawy użyliśmy obranych ze skóry udek z kurczaka, które wcześniej zamarynowaliśmy w oleju z dodatkiem kuminu i kolendry. Jeżeli akurat jest sezon, to zamiast pomidorów puszkowych używamy świeżych, które wcześniej obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Danie serwujemy z kaszą kus kus, dekorowane zieloną pietruszką i ćwiartkami cytryn. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Do dekoracji dania, zamiast zielonej pietruszki można użyć świeżej kolendry.

Udka z kurczaka

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Udka z kurczaka

Składniki:

    Marynata:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • Udka:
  • 2 udka z kurczaka, bez skóry
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g), odsączona i opłukana
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka harissy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • pęczek zielonej pietruszki, posiekany
  • ćwiartki cytryn i kasza kus kus

Przygotowanie:

  • W małej szklance mieszamy wszystkie składniki marynaty.
  • Udka z kurczaka oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu, przekładamy do głębokiego talerza i zalewamy marynatą, tak aby pokryła dokładnie udka. Talerz przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
  • W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy udka i smażymy na każdej ze stron, do zbrązowienia (6 - 7 minut na stronie). Wyjmujemy udka z patelni i odkładamy na talerzyk.
  • Na patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez 2 minuty do zeszklenia cebuli.
  • Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, ciecierzycę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i harissę, całość dokładnie mieszamy.
  • Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy ogień. Dodajemy ponownie kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 25 - 30 minut, aż kurczak będzie dokładnie ugotowany i miękki.
  • Serwujemy posypane posiekaną pietruszką, z ćwiartkami cytryn i kaszą kus kus.
http://www.kuchennyblat.pl/udka-z-kurczaka/

 

Udka z kurczaka – lista produktów

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • harissa
  • miód
  • cytryna
  • mielony kumin
  • mielona kolendra
  • mielony imbir
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ćwiartki cytryn (do serwowania)
  • kasza kus kus (do serwowania)

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 510 kcal
węglowodany 52 g
tłuszcze 14 g
białko 38 g
sód 100 mg
cukier 16 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

udka z kurczaka
udka z kurczaka
Kuchenny Blat
0