Wegetariańskie chilli

Lekkie i bardzo szybkie do przyrządzenia chilli ze słodkich ziemniaków, czerwonej fasoli i kolorowej papryki, doprawione kuminem, nasionami kopru włoskiego, mieloną kolendrą, cynamonem i chilli.

Do przygotowania dania użyliśmy pokrojonych w dużą kostkę słodkich ziemniaków, namoczonej przez noc suszonej czerwonej fasoli i pokrojonej na paski kolorowej papryki. Całość doprawiliśmy typowymi dla kuchni meksykańskiej przyprawami, które podsmażyliśmy na patelni, tak aby wydobyć z nich cały aromat. Do dania dodaliśmy świeże, dojrzałe pomidory, które w okresie zimowym można zastąpić krojonymi pomidorami z puszki.

Danie dekorowaliśmy kleksem kwaśnej śmietany i obficie posypaliśmy świeżą kolendrą. Serwowaliśmy z chipsami nachos, ale równie smaczne będzie gdy podamy je z ryżem czy ciepłą chrupiącą bagietką. Smacznego!

Pomysł inspirowany przepisem Jamiego Oliver na wegetariańskie chilli 

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Jeżeli nie mamy suszonej czerwonej fasoli, można użyć fasoli z puszki.

 

Wegetariańskie chilli

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Wegetariańskie chilli

Składniki:

  • 2 średnie słodkie ziemniaki (bataty)
  • 2 duże czerwone papryki, najlepiej ramiro, przekrojone na pół i pocięte w paski
  • 150 g suszonej czerwonej fasoli, namoczonej przez noc
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli, obrana z pestek i drobno pokrojona
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koendry, grubo posiekny
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 / 2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz cayenne, świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska do smaku

Przygotowanie:

  • Bataty myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy przez 3 - 4 minuty, ciągle mieszając, aż do zeszklenia cebuli.
  • Dodajemy mieloną kolendrę, kumin, nasiona kopru, cynamon i papryczkę chilli, podsmażamy jeszcze przez minutę, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
  • Dodajemy bataty, paprykę, fasolę i pomidory, dolewamy 2 łyżki wody, lekko solimy, dodajemy odrobinę pieprzu cayenne do smaku, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez 45 - 60 minut, aż fasola będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Kosztujemy i doprawiamy do smaku.
  • Danie serwujemy dekorowane łyżką kwaśnej śmietany, obficie posypane świeżą posiekaną kolendrą. Można serwować z nachos, ryżem lub ciepłą bagietką.
http://www.kuchennyblat.pl/wegetarianskie-chilli/

 

Wegetariańskie chilli – lista produktów

  • 2 średnie słodkie ziemniaki
  • 2 duże papryki
  • 150 g suszonej czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • kwaśna śmietana
  • oliwa z oliwek
  • 1 pęczek koendry
  • mielona kolendra
  • mielony kumin
  • nasiona kopru włoskiego
  • cynamon

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 356 kcal
węglowodany 66 g
tłuszcze 7 g
białko 13 g
sód 1595 mg
cukier 26 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

chilli
chilli 1
Kuchenny Blat
0