Włoski kurczak cacciatore

Włoskaklasyka. Przepyszny, aromatyczny, pachnący. Najlepiej smakuje z ciemnym oliwkowym pieczywem (najczęściej kupujemy pave z czarnymi oliwkami) lub żytnim chlebem na zakwasie. Składnikiem koniecznym tego dania jest świeży rozmaryn, którego absolutnie nie można zastępować suszonym. Danie straci charakter i smak. Pieczarki powinny być bardzo małe, będziemy je dodawać w całości. Jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty, można dodać, pod koniec gotowania, łyżkę przecieru pomidorowego, dla zagęszczenia. Udka z kurczaka można zastąpić piersią, należy ją wtedy przekroić wzdłuż, na pół, tak aby z jednej piersi otrzymać dwa, cienkie filety. Miłego gotowania!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast octu balsamicznego można dodać 50ml białego, wytrawnego wina.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Włoski kurczak cacciatore

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Włoski kurczak cacciatore

Składniki:

  • 500 g filetów z udka kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, przekrojona wzdłuż i pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony cienko
  • 125 g bardzo małych pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka dobrego octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łodyżki świeżego rozmarynu
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 7-8 dużych czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • Posiekana zielona pietruszka
  • Pełnoziarniste pieczywo

Przygotowanie:

  • Filety z kurczaka oczyścić z nadmiaru tłuszczu, przekroić na połowę, lekko posolić.
  • W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i smażyć aż stanie się lekko złoty po obu stronach (6-7 minut). Kurczak nie musi być w pełni ugotowany, będziemy go jeszcze dusić.
  • Wyjąć kurczaka z patelni, odłożyć na talerz.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę, seler naciowy i czosnek, podsmażać mieszając aż cebula lekko się zeszkli (3-4 minuty).
  • Dodać pieczarki (w całości), gotować 3-4 minuty.
  • Dodać wczęśniej podpieczonego kurczaka, krojone pomidory, bulion, ocet balsamiczny i rozmaryn.
  • Zamieszać wszystko razem, tak aby przykryć rozmaryn, zmniejszyć palnik na średni, przykryć i dusić przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zdjąć pokrywkę, wyjąć łodyżki rozmarynu (listki, które odpadły mogą zostać), gotować 5-10 minut, tak aby lekko zredukować sos.
  • Dodać oliwki, gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Serwować z ciemnym pieczywem, posypane świeżą, posiekaną zieloną pietruszką.
http://www.kuchennyblat.pl/wloski-kurczak-cacciatore/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
4