Wołowina po burgundzku

Klasykarodem z Francji. Wołowina duszona jest w czerwonym winie, najlepiej burgundzie, z szalotkami, bardzo drobnymi pieczarkami, liśćmi laurowymi, tymiankiem, rozmarynem i kawałkami marchwi. Cały smak potrawie nadaje wino, wybieramy więc dobre gatunkowo, ciężkie w smaku i aromacie, czerwone wytrawne wino. Sosu nie powinno się zagęszczać, a zredukować, tak aby był odpowiednio gęsty. Potrawę serwujemy albo samą z francuską bagietką, albo z ziemniakami gratin i mieszaną sałatą z sosem vinaigrette. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Aby łatwo obrać szalotki można je sparzyć, przed obraniem, gorącą wodą.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wołowina po burgundzku

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Wołowina po burgundzku

Składniki:

  • 500 g chudej wołowiny pokrojonej jak na gulasz (gruba kostka)
  • 4 średnie szalotki
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 375 ml dobrego czerwonego, wytrawnego wina (najlepiej burgunda)
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • bouquet garni (4 łodyżki tymianku, 2 łodyżki rozmarynu, 2 liście laurowe, wszystko przewiązane nitką)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

  • Marchewkę i szalotki obieramy, szalotki kroimy na pół, marchewkę na 2cm kawałki.
  • W sporym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotki i czosnek, szklimy przez 2- 3 minuty.
  • Dodajemy wołowinę, podsmażamy aż się zbrązowi (5-6 minut).
  • Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż bulion zredukuje się o połowę (ok. 10 minut).
  • Dodajemy bouquet garni, marchewkę, pieczarki (w całości) i wino.
  • Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1,5 - 2 godziny, aż wołowina będzie miękka.
  • Wyjmujemy boquet garni, zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy lekko ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut, do zredukowania sosu.
  • Serwujemy z ziemniakami gratin lub francuską bagietką i sałatą z sosem vinaigrette.
http://www.kuchennyblat.pl/wolowina-po-burgundzku/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

wołowina po burgundzku
Kuchenny Blat
18