Zapiekanka z jagnięciną

Zapiekanka z jagnięciną czyli tradycyjny, brytyjski shepherd’s pie z marchewką, rozmarynem, tymiankiem, ziemniakami puree i obowiązkowo sosem Worcestershire.

Danie jest jednym ze sztandarowych dań kuchni brytyjskiej, gdzie występuje w dwóch odmianach – shepherd’s pie, z jagnięciną i cottage pie, z wołowiną. Zapiekankę przygotowujemy w dwóch etapach, najpierw dusimy jagnięcinę z marchwią, cebulą, czosnkiem i ziołami, osobno gotujemy ziemniaki na puree, a następnie przekładamy jagnięcinę do naczynia żaroodpornego, „przykrywamy” przygotowanym puree i całość zapiekamy w piekarniku. Jagnięcina użyta do przygotowania dania powinna być w miarę chuda, jeżeli w trakcie podsmażania wytapia się z niej sporo tłuszczu, to należy go wylać. Mięso należy dość często mieszać, tak aby nie zbiło się w grudki. Obowiązkowym dodatkiem jest kilka kropel sosu Worcestershire, który nadaje daniu wyjątkowy smak. Serwujemy z gotowanymi na parze warzywami (brokuły, marchewka, zielony groszek), opcjonalnie z odrobiną ciemnego sosu pieczeniowego . Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Dla wzbogacenia smaku, ziemniaki można posypać tartym serem cheddar.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Zapiekanka z jagnięciną

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Zapiekanka z jagnięciną

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej jagnięciny
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plastry
  • 1 łyżka świeżego tymianku (posiekane listki)
  • posiekane listki z jednej łodyżki rozmarynu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 750 g ziemniaków, obranych i przekrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy olej na dużej i głębokiej patelni. Dodajemy czosnek, cebulę i marchew. Podsmażamy przez 2 - 3 minuty do zeszklenia cebuli, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodajemy jagnięcinę i smażymy do zbrązowienia, mieszając często, aby mięso nie tworzyło grudek.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, sos Worcestershire, tymianek i rozmaryn, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Odkrywamy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut (już bez przykrycia), tak aby sos się zredukował.
  • W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki puree. Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie, aż będą zupełnie miękkie, następnie ubijamy (ubijaczką lub w robocie kuchennym), dodajemy masło i mleko i dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • Przekładamy jagnięcinę do głębokiego, kwadratowego naczynia żaroodpornego, na górę wykładamy ziemniaki puree, które lekko wzburzamy końcówką widelca (ładnie się zbrązowią w piekarniku).
  • Pieczemy przez 30 - 35 minut do lekkiego przypieczenia ziemniaków.
  • Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut.
  • Dzielimy na 4 równe części, nakładamy na talerze i serwujemy. Zapiekanka smakuje doskonale, kiedy podawana jest z ugotowanymi na parze warzywami (brokuły, marchewka, zielony groszek) i ciemnym sosem pieczeniowym.
http://www.kuchennyblat.pl/zapiekanka-jagniecina/

 

Zapiekanka z jagnięciną – lista produktów

  • 500 g chudej mielonej jagnięciny
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • przecier pomidorowy
  • sos Worcestershire
  • 750 g ziemniaków
  • masło
  • mleko
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 495 kcal
węglowodany 28 g
tłuszcze 25 g
białko 20 g
sód 64 mg
cukier 3 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

zapiekanka z jagnięciną
Kuchenny Blat
22