Zielone curry

Lekkie i aromatyczne zielone curry z polędwicą z dorsza, zieloną pastą curry, pastą z tamaryndy, cukinią, cukrem palmowym i choy sum.

Danie jest szybkie do przygotowania i jednocześnie pełne  smaku i aromatu. Do przygotowania potrawy użyliśmy gotowej zielonej tajskiej pasty curry, ale można ją równie dobrze przygotować samemu. Polędwiczki z dorsza powinny mieć odpowiednią grubość, inaczej ryba może się pokruszyć w trakcie gotowania. Dorsza można zastąpić dowolną białą rybą o zwartej konsystencji, tak aby nie rozpadła się. Z choy sum odcinamy łodygi, do potrawy dodajemy tylko liście.
Serwujemy na głębokich talerzach lub w miseczkach przybrane liśćmi świeżej kolendry. Do dania podajemy ryż jaśminowy lub chleb naan (jeżeli ktoś lubi odrobinę eklektyzmu w kuchni). Smacznego!

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Należy uważać aby nie rozgotować ryby, będzie się wtedy rozpadać.

Zielone curry

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Zielone curry

Składniki:

  • 2 polędwice z dorsza (200 g każda)
  • 2 średnie cukinie pokrojone w 1 cm plastry
  • 1 duży pęczek choy sum
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  • W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony czosnek i pastę curry, podsmażamy przez minutę.
  • Dodajemy cukinię i podsmażamy ciągle mieszając przez 2 - 3 minuty.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę kokosową, pastę z tamaryndy, cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
  • Układamy filety z dorsza na górze naszego curry, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 8 - 10 minut, aż ryba będzie ugotowana.
  • Dodajemy choy sum i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
  • Nakładamy curry na 2 głębokie talerze, tak aby ryba była na górze i dekorujemy świeżą kolendrą.
  • Serwujemy z ryżem jaśminowym lub chlebem naan.
http://www.kuchennyblat.pl/zielone-curry-z-ryba/

 

Zielone curry z rybą – lista produktów

  • 2 polędwice z dorsza (200 g każda)
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży pęczek choy sum
  • bulion warzywny
  • zielona pasta curry
  • pasta z tamaryndy
  • sos rybny
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • limonka
  • cukier palmowy
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra do dekoracji

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 604 kcal
węglowodany 27 g
tłuszcze 37 g
białko 32 g
sód 371 mg
cukier 11 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

_DSC2191-3
_DSC2167-1
Kuchenny Blat
0