Żółte curry

Delikatne, a jednocześnie bardzo aromatyczne żółte curry z kurczakiem, ciecierzycą, pomidorami, imbirem, miodem i kolendrą. 

Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, wywodzi się z kuchni hindusko – brytyjskiej, jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii.
Użyliśmy łagodnej przyprawy curry, ale jeżeli ktoś preferuje pikantniejsze smaki, to można ją zastąpić bardziej ostrą. Jogurt użyty w potrawie nie powinien być kwaśny.
Danie serwujemy z ugotowanym na parze ryżem basmati lub z chlebem naan. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

W sezonie, puszkowe pomidory, można zastąpić świeżymi.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Żółte curry

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Żółte curry

Składniki:

  • 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 małe posiekane czerwone chilli
  • 400 g ciecierzycy (puszka)
  • 400 g krojonych pomidorów (puszka)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 mały kawałek imbiru, starty
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy curry (łagodnej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, do dekoracji

Przygotowanie:

  • W dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, curry, chilli i kurkumę, podsmażamy przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy czerwoną i żółtą paprykę oraz pomidory i gotujemy przez 8 - 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany sos miksujemy blenderem (lub w robocie kuchennym) na jednolitą masę.
  • W dużej (czystej) patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy kurczaka i podsmażamy przez 6 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie upieczony.
  • Dodajemy przygotowany wcześniej sos, ciecierzycę i jogurt, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód, kosztujemy, i jeżeli jest tak potrzeba, to doprawiamy do smaku solą.
  • Przekładamy na talerze, dekorujemy posiekaną świeżą kolendrą i serwujemy. Potrawę najlepiej podawać z ryżem basmati lub chlebem naan.
http://www.kuchennyblat.pl/zolte-curry/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

żółte curry
Kuchenny Blat
17