Zupa jarzynowa

Lekka zupa jarzynowa z pieczonym kurczakiem, marchwią, pietruszką, selerem naciowym, cienkim makaronem jajecznym i jarmużem.

Zupa będzie tak dobra, jak bulion, którego użyjemy do jej przygotowania. Powinien być lekki, nie tłusty i aromatyczny. Użyliśmy przygotowanego wcześniej bulionu drobiowego, ale bulion warzywny będzie równie dobry. Można go przygotować, na przykład z pasty bulionowej z tego przepisu.
Do zupy dodaliśmy cienkie chińskie noodle, można je zastąpić makaronem jajecznym typu nitki. Makaron gotujemy oddzielnie i dodajemy do zupy dopiero pod koniec gotowania. Zamiast jarmużu można dodać włoską kapustę czy boćwinę (nie mylić z botwinką).
W wersji ekspresowej, zamiast pieczonej w piekarniku piersi kurczaka, używamy piersi grillowanej na patelni.
Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną natką zielonej pietruszki. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do zupy można również dodać niewykorzystane mięso z upieczonego wcześniej kurczaka.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Zupa jarzynowa z kurczakiem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Zupa jarzynowa z kurczakiem

Składniki:

  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g makaronu jajecznego nitki, ugotowanego
  • 100 g jarmużu
  • 2 piersi z kurczaka, upieczone w piekarniku (lub grillowane)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska i biały pieprz
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka pietruszki

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę, marchew, pietruszkę i selera, gotujemy przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Wlewamy bulion i wino, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 5 minut do zmięknięcia. Kosztujemy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną białego pieprzu, dodajemy ugotowany makaron i gotujemy przez minutę, tak aby makaron był gorący.
  • Kroimy pierś z kurczaka na podłużne paski.
  • Nalewamy zupę razem z warzywami i makaronem do głębokich talerzy, układamy na górze kawałki kurczaka, całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Serwujemy.
http://www.kuchennyblat.pl/zupa-jarzynowa-z-kurczakiem/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

zupa jarzynowa
Kuchenny Blat
20