Zupa tajska

Pikantna zupa tajska z kalafiorem, groszkiem cukrowym, czerwoną papryką, kukurydzą, noodlami soba i śmietanką kokosową. Zupa jest bardzo aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca, śmiało może być podawana jako danie główne. Pamiętajmy, aby nie rozgotować warzyw, powinny być wciąż al dente – lekko twarde i chrupiące. Tajską bazylię można w ostateczności zastąpić drobno posiekaną świeżą bazylią, typową dla kuchni włoskiej. Zupę podajemy natychmiast po ugotowaniu. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast pasty Tom Yum można użyć czerwonej, tajskiej pasty curry.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Zupa tajska

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Zupa tajska

Składniki:

  • 1 średni kalafior, tylko różyczki
  • 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry
  • 200 g groszku cukrowego (mange tout)
  • 200 g małej kukurydzy (przekrojonej wzdłuż na pół)
  • 1 papryka romano (lub czerowna), przekrojona na pół i pocięta w paski
  • 1/2 pęczka posiekanej tajskiej bazylii
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka pasty Tom Yum
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • noodle soba

Przygotowanie:

  • Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy czosnek i podsmażamy przez 2 minuty.
  • Dodajemy różyczki kalafiora, marchew, kukurydzę i paprykę, zalewamy bulionem i dodajemy pastę Tom Yum, tajską bazylię, sok z limonki oraz cukier palmowy.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez 20 - 25 minut, aż kalafior będzie miękki, ale wciąż al dente.
  • Wlewamy śmietankę kokosową, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • Kosztujemy i doprawiamy do smaku sosem sojowym.
  • Serwujemy z noodlami soba.
http://www.kuchennyblat.pl/zupa-tajska/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

zupa tajska
Kuchenny Blat
16