Zupa z dyni z miodem

Kremowalekko słodka, lekko pikantna zupa. Wyśmienita na lunch lub jako przystawka. Bardzo prosta do przygotowania. Smakuje najlepiej z ciemnym miodowym pieczywem na zakwasie, posmarowanym odrobiną świeżego masła. Można podawać z grzankami. Dekorować płatkami czerwonej, słodkiej papryki. Serwować gorącą, koniecznie z odrobiną kwaśnej śmietany.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Można dekorować kolendrą aby nadać zupie nowy, świeży smak.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Zupa z dyni z odrobiną miodu

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 4

Zupa z dyni z odrobiną miodu

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 3 marchewki, pokrojone
  • 1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 sprasowane ząbki czosnku
  • szczypta płatków chilli
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem)
  • Obierz dynię, usuń pestki i pokrój w sporą kostkę. Zmieszaj z oliwą z oliwek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 20 minut.
  • W międzyczasie, w dużym garnku zeszklij cebulę (4-5 minut).
  • Dodaj czosnek, upieczoną dynię, szczyptę chilli, ziemniaka i marchewkę, zalej bulionem.
  • Gotuj na średnim ogniu przez 35 minut.
  • Zmieszaj w szklance skrobię kukurydzianą z 50ml wody. Dodaj do garnka. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Dodaj miód, śmietanę i sok z limonki. Zmiksuj blenderem na gładką jednolitą masę.
  • Serwuj udekorowane odrobiną gęstej śmietany, płatkami czerwonej, słodkiej papryki i świeżą, zieloną pietruszką.
http://www.kuchennyblat.pl/zupa-z-dyni-z-miodem/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
8