Zupa z kurczakiem

Aromatyczna, marokańska zupa z kurczakiem, ciecierzycą, marchwią, czerwoną papryką, pomidorami, morelami i imbirem, doprawiona ras el hanout i mieloną kolendrą.

Zupa jest bardzo rozgrzewająca dzięki imbirowi i ras el hanout, doskonale sprawdza się jako lunch w chłodniejsze dni.
Ras el hanout, to typowa dla kuchni marokańskiej przyprawa, której nazwa oznacza „to co najlepsze w sklepie” i jest mieszanką składającą się nawet ze 100 składników. Głównymi składnikami są: suszona papryka, cynamon, goździki, fenkuł, pączki róż i lawenda. Przyprawę można kupić w sklepach z artykułami orientalnymi.
W wersji ekspresowej mięso z udek kurczaka można zastąpić grillowaną i pokrojoną na plastry piersią z kurczaka.
Zupę serwujemy przyozdobioną kleksem z jogurtu naturalnego i posiekaną zieloną pietruszką. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym chlebem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Morele można zastąpić suszonymi śliwkami.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Zupa z kurczakiem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 4

Zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • 400 g cieciorki (puszka)
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 udka z kurczaka (upieczone w piekarniku, obrane z kości i skóry, mięso rozerwane na małe kawałki)
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 4 suszone morele, pokrojone w kostkę
  • mały kawałek imbiru, starty
  • 1 łyżeczka ras el hanout
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • zielona pietruszka i jogurt naturalny do dekoracji

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, imbir, mieloną kolendrę i ras el hanout, podsmażamy przez 3 - 4 minuty, aż cebula się zeszkli a przyprawy staną się aromatyczne.
  • Dodajemy marchew i paprykę i podsmażamy jeszcze przez 2 - 3 minuty.
  • Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, cieciorkę i morele, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodajemy mięso z kurczaka, mieszamy, smakujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż mięso z kurczaka będzie gorące.
  • Przekładamy na talerze, dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i świeżą pietruszką.
  • Serwujemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
http://www.kuchennyblat.pl/zupa-z-kurczakiem/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

zupa marokańska
Kuchenny Blat
21