Zupa z zielonego groszku

Szybkaw przygotowaniu, lekka zupa z zielonego groszku z szynką. Szynka powinna być dobrej jakości, bez tłuszczu! Groszku nie trzeba rozmrażać przed gotowaniem, nie należy zastępować groszkiem konserwowym, można natomiast użyć świeżego groszku. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Serwować z ciemnym pieczywem. Można serwować z grzankami, które zastąpią orzeszki piniowe. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Aby uzyskać ciekawy smak, dodaj 2 listki mięty przed miksowaniem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Zupa z zielonego groszku z szynką

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 4

Zupa z zielonego groszku z szynką

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 500 g mrożonego groszku (najlepiej petit pois)
  • 200 g szynki w plastrach, dodatkowo pokrojonej w kostkę
  • 1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • orzeszki piniowe
  • pełnoziarniste pieczywo

Przygotowanie:

  • W dużym garnku szklimy, na maśle, cebulę (3-4 minuty).
  • Zalewamy bulionem, dodajemy groszek i ziemniaka, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmiejszamy ogień i gotujemy przez 20-25 minut.
  • Dodajemy śmietanę i dokładnie miksujemy blenderem.
  • Dorzucamy szynkę, dokładnie mieszamy (nie miksujemy), gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • Serwujemy z ciemnym, chrupiącym pieczywem, posypane orzeszkami piniowymi
http://www.kuchennyblat.pl/zupa-z-zielonego-groszku/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
5